Edellisen tehtävän mielipidekirjoituksen tekemisen aloitin siten, että luin käyntiin päästäkseni muiden opiskelijoiden lähettämiä kommentteja omaan http://minaopin.vuodatus.net/ oppimispäiväkirjablogiini. Oli mukava huomata, että on muitakin, joille sosiaalinen media on uudehko tuttavuus. En siis ole todellakaan ainoa, joka on jostakin syystä vieroksunut fasebookkia ja muutenkin vältellyt uuden median käyttöä.

Tuntui oikeastaan aika hienolta saada lukea muiden kannustavia viestejä.  Kasvottomien opiskelutovereiden kommenttien lukeminen auttoi ymmärtämään ainakin hieman sitä, mitä monet kokevat, kun juttelevat kenties aivan tuntemattomien ihmisten kanssa ja jakavat kokemuksiaan sosiaalisen median välityksellä. Kokemus ei tuntunut pahalta vaan oli ennemminkin voimia antava. Kommenttien tutkiminen käynnisti myös omaa pohdintaani siitä, miksi minä ja niin monet aikuiset ihmiset usein jännitämme ja pelkäämme uuden median käyttöä. Kävin mielessäni läpi omia syitäni yhdistellen niitä saamiini kommentteihin. Vielä lisää ajatuksia saadakseni siirryin moodlen kautta opettajan jakamaan hyödylliseen linkkin. Luin siis seuraavaksi Mediakasvatus ei tunne rajoja -artikkelin osoitteessa http://www.sivistys.net/tausta/mediakasvatus_ei_tunne_ikarajoja.html.

Artikkelia lukiessani koin varmaankin jonkinlaisen Ahaa-elämyksen. Sen jälkeen on tuntunut aivan järkevältä ajatella, että mediatajuni on ollut aika alkukantainen eivätkä tähän astiset  elämäni käytännöt ole aktivoineet juuri mitenkään sitä muuttumaan. Artikkelin lisäksi kävin läpi luentojen powerpoint-kalvoja ja peilasin omia ajatuksiani vielä niihinkin. Näin pääsin vauhtiin mielipidekirjoituksen konkreettisessa työstämisessä. Kirjoittelin tekstiä eteenpäin ja hain asiaan myös positiivista lähetymistapaa. Aihetta siihen löysin samaisesta artikkelista. Lisäksi minulla oli myös omia tuoreita kokemuksia vieraiden ihmisten kommenttien kannustavasta vaikutuksesta.

Saadakseni vielä paremman kuvan asiasta kirjoitin googlen hakukenttään termin sosiaalinen media. Löysin hyvän koonnon aiheesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_media sivulta.
Sieltä keräsin itselleni muutamia keskeisiä sanoja, joista tärkemmäksi koin ilmaisun verkkoviestintäympäristö. Sen merkityksen tunnun ymmärtävän paljon paremmin kuin jollakin tavalla hämäräksi jääneen ilmaisun sosiaalinen media. Kartutin suppeahkoa sanavarastoani vielä erottelemalla toisistaan erilaisia sosiaalisen median palveluita. Nyt tuntuukin, että erotan aiempaa selvemmin ainakin yhteisö-, yhteistyö-, blogi- ja uutistenjakopalvelut toisistaan.

Päädyin julkaisemaan mielipidekirjoitukseni omassa oppimispäiväkirjablogissani, sillä se oli kuitenkin niin henkilökohtainen, että se tuntui oikealta paikalta.